Žertovné eseje DAREBÁCI
"Všichni mrtví, s výjimkou těch, kteří jsou naživu, a ti z nich pamatoval."Konfucius
Obsah
- Slovo autora
- Copyright Registrace
DAREBÁCI
Eseje 1. Jak jsem se stal studentem
Eseje 2. Minikolej
Eseje 3. Arkaša
Eseje 4. Dito
Eseje 5. Vagram
Eseje 6. Jevgenij
Eseje 7. Sláva Sizikov
Eseje 8. Báťa
Eseje 9. Tolik a Vagram
Eseje 10. Ilgam a Otari
Eseje 11. Péťa Kozlov a píšťalka
Eseje 12. Golubjov a Sáša Plochich
Eseje 13. Serjoža Ščerbinin
Eseje 14. Zkouška z praktické chirurg...
Eseje 15. Striptýz Lídy Syrkaševové
Eseje 16. Svět je malý
Eseje 17. Pseudosvatba
Eseje 18. Jak jsem dělal vedoucího odb...
Eseje 19. Anatomie
Eseje 20. Skupina č. 118
Eseje 21. RW
Eseje 22. Bratři Romašovovi
Eseje 23. Farmakologie
Eseje 24. Sambo
Eseje 25. Dimka vinařem
Eseje 26. Pivovar
Eseje 27. Delikátnost
Eseje 28. Vojenská příprava
Eseje 29. Festival
Eseje 30. Příliš hr do manželství
Eseje 31. Pivo na přednáškách
Eseje 32. Zkoušky
Eseje 33. Šídlo v pytli neutajíš
Eseje 34. Nešťastná událost
Eseje 35. Vendeta
Eseje 36. Lekce na celý život
Eseje 38. Snubní prsten
Eseje 40. Jak různí byli ti všichni
Eseje 41. Výrobek č. 2
Eseje 42. Kytara
Eseje 43. Lékař, který se minul povol...
Eseje 44. Ať žije sport!
Eseje 45. Canalis nasolacrimalis
Eseje 46. Komsomol
Eseje 47. Unus – jednička
Eseje 48. Foto – Graf
Eseje 49. Tři tablety aminazinu
Eseje 50. "Polární záře"
Eseje 51. Podařená kvítka
Eseje 52. Bratr – 2
Eseje 54. Aspekty osobnosti
Eseje 56. Ďábelský úšklebek
Eseje 57. Jednadvacet žbluňků
Eseje 58. Trojčata
Eseje 59. Plov na Issyk – Kulu
Eseje 60. Spekulace! Je to byznys, nebo...
Eseje 61. Hořký cukr
Eseje 63. Krupicová kaše
Eseje 64. Pocit hrdosti
Eseje 65. Byla to vůbec láska?
Eseje 67. Lístek č. 13
Eseje 68. Když chybí smysl pro dobrodr...
Eseje 69. Portréty
Eseje 70. Exkurze
Eseje 71. Zimní zkouškové období
Eseje 72. Stierlitz může odpočívat
Eseje 73. Dýchejte ústy, prosím
Eseje 74. Hitler kaputt!
Eseje 75. Druhák
Eseje 76. Za chyby se platí
Eseje 77. Tři písmena
Eseje 78. Kníže z Imeretie
Eseje 79. Jeden seje, druzí sklízejí
Eseje 80. Pud soli
Eseje 81. Šprýmař
Eseje 82. Vzhůru na barikády!
Eseje 83. „Gorko! Gorko!“
Eseje 84. Zbabělci
Eseje 85. Zázrak!
Eseje 86. Myš! ...ve vlasech? Jak origi...
Eseje 87. Rozený porodník
Eseje 88. Mezinárodní den dětí
Eseje 91. Tumáš granát, fašisto!
Eseje 96. POPA
Eseje 97. Ty jsi ale hazardér, Paramoš...
Eseje 99. Věčně hladoví
Eseje 100. Darebáci
Po ukončení institutu
Eseje 37. Bílé chryzantémy
Eseje 53. Trojí dík
Eseje 55. Jsme jedenáctí! No a co?
Eseje 62. Fajnzilbergův omyl
Eseje 90. Ještě to není to pravé
Eseje 92. Záchrana tonoucích je v ruk...
Eseje 93. Lidé, buďte šťastní
Eseje 94. Balzám na srdce
Eseje 98. Óda na plov
Besedy v kuchyni
Eseje 39. Cihlou do hlavy
Eseje 89. Gurjevská kaše neboli besedy...
Za horizontem
Eseje 66. Paříž, Paříž...
Eseje 95. Milán – město blahobytné
Eseje 8. Báťa
Můj otec Petr Andrejevič Sedyšev byl velmi dobrý člověk. Velká vlastenecká válka z něho udělala invalidu druhého stupně. Pro mě to byl můj „báťa“. Moji rodiče byli z nějakého záhadného důvodu přesvědčeni, že všichni studenti trpí hladem. Z toho pak vyplývalo, že jejich jediný potomek bude na přednáškách hladovět a snít o kousku suchého chleba.
Vzpomínám si, že v těch dávných dobách jsem miloval „kurniky“. Byly to velké šťavnaté pirohy přes celý pekáč a byly plněné báječným masem ze slepice. Moje maminka Alexandra Michailovna je pekla výtečně. Jen si to představte: vespod vrstva kynutého těsta, na ní v dalších vrstvách brambory nakrájené na tenká kolečka, potom maso ze slepice nebo z kachny, nakrájené na menší kousky,(čím tučnější, tím lepší) dál ještě cibule nakrájená na tlustá kolečka. Nechyběl samozřejmě bobkový list a také černý pepř a konečně sůl. Čím víc bylo náplně, tím byl „kurnik“ lepší. Nakonec se to všechno přikrylo další vrstvou těsta.
Při pečení „kurniku“ je ovšem nutné pečlivě zaštípat obě vrstvy těsta k sobě tak, aby nevytekla ani kapička báječné šťávy, která se při pečení vytvoří uvnitř tohoto božského pokrmu. A pak šup do trouby. Jak dlouho se to má péct, to bohužel netuším, protože sám jsem „kurnik“ nikdy nepekl. Vídal jsem ho výhradně až v hotovém stavu. Moji rodiče samozřejmě věděli, jak zbožňuju domácí „kurniky“, a tak si teď představte následující situaci.
Sedím se svou skupinou v posluchárně a v tu chvíli přijíždí z Kedrovského Karjeru můj „báťa“ a přiváží mi oblíbený „kurnik“. Byl to tehdy pěkný kus přes celý pekáč. Báťa ho položil na plát překližky, aby ho nerozlámal a zabalil ho do ručníku a ještě do čehosi, aby nevystydl. A tak můj báťa sedí u hlavní budovy institutu a každého studenta i učitele, kteří procházejí kolem, se ptá, kde může najít svého syna Olega Sedyševa. Bál bych se, že když tak všechny kolem otravoval, museli ho alespoň v duchu posílat dál než k šípku a do háje, přestože báťa vypadal dost impozantně. Bylo to však trochu jinak. Jejich přání odbýt starce okamžitě mizelo, když ucítili libou vůni, která se šířila z hadrů, do kterých byl „kurnik“ zamotaný. Báťa navíc ochotně vysvětloval, že přivezl synovi piroh a chtěl by, aby on (tedy já) ho snědl ještě dřív, než úplně vystydne. Nebeské aroma kurniku zásadně měnilo společenskou situaci. Všichni přeochotně pomáhali starostlivému báťovi hledat jeho hladovějícího syna.

Už si přesně nevzpomínám, jestli právě končila výuka či co, ale najednou se kolem mne shlukla celá naše skupina a ještě další známí. Tak jsme tedy šli všichni ochutnat „kurnik“. Nechci popisovat celý ten náš banket. Chci vás jen ujistit, že ochutnat dostal každý, tady alespoň malý kousek. K tomu jsme vypili moře piva! Kurnik chutnal všem. Prosili mě, abych vyřídil rodičům, že jsou báječní a skvělí a že příště už mě nikdy nebudou muset po institutu hledat tak dlouho. A tak to taky bylo. Báťa mi přivážel „kurniky“ ještě mnohokrát!
4 července 2011
© Copyright: Oleg Sedyšev, 2012
Copyright Registrace №21202040371
k obsahu ↑