Žertovné eseje DAREBÁCI
"Všichni mrtví, s výjimkou těch, kteří jsou naživu, a ti z nich pamatoval."Konfucius
Obsah
- Slovo autora
- Copyright Registrace
DAREBÁCI
Eseje 1. Jak jsem se stal studentem
Eseje 2. Minikolej
Eseje 3. Arkaša
Eseje 4. Dito
Eseje 5. Vagram
Eseje 6. Jevgenij
Eseje 7. Sláva Sizikov
Eseje 8. Báťa
Eseje 9. Tolik a Vagram
Eseje 10. Ilgam a Otari
Eseje 11. Péťa Kozlov a píšťalka
Eseje 12. Golubjov a Sáša Plochich
Eseje 13. Serjoža Ščerbinin
Eseje 14. Zkouška z praktické chirurg...
Eseje 15. Striptýz Lídy Syrkaševové
Eseje 16. Svět je malý
Eseje 17. Pseudosvatba
Eseje 18. Jak jsem dělal vedoucího odb...
Eseje 19. Anatomie
Eseje 20. Skupina č. 118
Eseje 21. RW
Eseje 22. Bratři Romašovovi
Eseje 23. Farmakologie
Eseje 24. Sambo
Eseje 25. Dimka vinařem
Eseje 26. Pivovar
Eseje 27. Delikátnost
Eseje 28. Vojenská příprava
Eseje 29. Festival
Eseje 30. Příliš hr do manželství
Eseje 31. Pivo na přednáškách
Eseje 32. Zkoušky
Eseje 33. Šídlo v pytli neutajíš
Eseje 34. Nešťastná událost
Eseje 35. Vendeta
Eseje 36. Lekce na celý život
Eseje 38. Snubní prsten
Eseje 40. Jak různí byli ti všichni
Eseje 41. Výrobek č. 2
Eseje 42. Kytara
Eseje 43. Lékař, který se minul povol...
Eseje 44. Ať žije sport!
Eseje 45. Canalis nasolacrimalis
Eseje 46. Komsomol
Eseje 47. Unus – jednička
Eseje 48. Foto – Graf
Eseje 49. Tři tablety aminazinu
Eseje 50. "Polární záře"
Eseje 51. Podařená kvítka
Eseje 52. Bratr – 2
Eseje 54. Aspekty osobnosti
Eseje 56. Ďábelský úšklebek
Eseje 57. Jednadvacet žbluňků
Eseje 58. Trojčata
Eseje 59. Plov na Issyk – Kulu
Eseje 60. Spekulace! Je to byznys, nebo...
Eseje 61. Hořký cukr
Eseje 63. Krupicová kaše
Eseje 64. Pocit hrdosti
Eseje 65. Byla to vůbec láska?
Eseje 67. Lístek č. 13
Eseje 68. Když chybí smysl pro dobrodr...
Eseje 69. Portréty
Eseje 70. Exkurze
Eseje 71. Zimní zkouškové období
Eseje 72. Stierlitz může odpočívat
Eseje 73. Dýchejte ústy, prosím
Eseje 74. Hitler kaputt!
Eseje 75. Druhák
Eseje 76. Za chyby se platí
Eseje 77. Tři písmena
Eseje 78. Kníže z Imeretie
Eseje 79. Jeden seje, druzí sklízejí
Eseje 80. Pud soli
Eseje 81. Šprýmař
Eseje 82. Vzhůru na barikády!
Eseje 83. „Gorko! Gorko!“
Eseje 84. Zbabělci
Eseje 85. Zázrak!
Eseje 86. Myš! ...ve vlasech? Jak origi...
Eseje 87. Rozený porodník
Eseje 88. Mezinárodní den dětí
Eseje 91. Tumáš granát, fašisto!
Eseje 96. POPA
Eseje 97. Ty jsi ale hazardér, Paramoš...
Eseje 99. Věčně hladoví
Eseje 100. Darebáci
Po ukončení institutu
Eseje 37. Bílé chryzantémy
Eseje 53. Trojí dík
Eseje 55. Jsme jedenáctí! No a co?
Eseje 62. Fajnzilbergův omyl
Eseje 90. Ještě to není to pravé
Eseje 92. Záchrana tonoucích je v ruk...
Eseje 93. Lidé, buďte šťastní
Eseje 94. Balzám na srdce
Eseje 98. Óda na plov
Besedy v kuchyni
Eseje 39. Cihlou do hlavy
Eseje 89. Gurjevská kaše neboli besedy...
Za horizontem
Eseje 66. Paříž, Paříž...
Eseje 95. Milán – město blahobytné
Eseje 78. Kníže z Imeretie
Sníst celý pud soli, to znamená požít celých 16 kilogramů. Již dávno už jsem věděl, že pokud je člověk normální, sní ročně asi 5 kg soli. Je však pravda, že se vyskytují i exempláře velmi zvláštní. Tak například Michail Michailovič, manžel mé rodné tety, dokázal sám zcela jistě ten pud soli za rok spořádat. Když přicházel domů na oběd, postavili před něj talíř polévky a on, aniž by ochutnal, bral do ruky slánku a usilovně s ní třepal nad jídlem. Potom bral pepř a zase sypal, dokud barva jídla nebyla černá. Jedl s chutí. Je třeba poznamenat, že tohle všechno konal automaticky a podvědomě bez pohledu na talíř, protože v té chvíli čítával noviny.To samé prováděl i s hlavním jídlem. Když se ho potom ptali, jak mu chutnal oběd, liboval si, jaká to byla bašta.
Existuje ještě jiná kategorie lidí, kteří spotřebovávají celkem normální množství soli, ale zásluhou dobrého vychování si nedovolí říct, že jídlo je přesolené, pokud si ho jeho kamarádi chválí. V mládí byl takový Dima Mcheidze. Dnes bych se rád kál, ale je pravda, že bychom se na tomto místě měli kát ve dvou, spolu s Ilgamem Gasanem. Jde o to, že jsme spolu leckdy někomu škodili, a vůbec prováděli špatnosti. Jinak to nemohu nazvat. Tu Dimkovu vlastnost, nebo přesněji řečeno charakterový rys, jsme velmi dobře znali. Když jsme obědvali ve třech v nějaké jídelně nebo restauraci, sypali jsme mu jen tak pro zábavu celé lžičky soli do polévky nebo hlavního jídla. Samozřejmě jsme to dělali nenápadně, tak aby to neviděl. Pak jsme začínali jíst. Jíme a chválíme, a zase jíme a chválíme. A Dito přitakává. Je jasné, že jsme to nedělali pořád, ale alespoň jednou týdně určitě.
Já a Ilgam jsme měli takovou tradici. Jednou za měsíc, když jsme dostali stipendium, jsme jezdili na oběd do restaurace Sibiř. Tam i zpátky jsme se dopravovali taxíkem. Cesta od kulturního domu v Kirovské čtvrti až k divadlu stála jeden rubl. Jednou se k nám přidal i Dmitrij. Byli jsme s Ilgamem proti, protože to narušovalo náš rituál, který měl platit jednou pro vždy – oběd ve dvou a stále ta samá objednávka: bramborový salát se slanečkem, soljanka z různých druhů masa, sibiřská specialita s bramborovou kaší, orosená láhev „Stoličnoj“ a láhev deficitní gruzínské a poněkud slané minerálky „Boržomi“. Ačkoli byl Dimka náš kamarád, nechtěli jsme měnit naše zvyklosti. Ale on naléhal, a tak jsme tady s Ilgamem souhlasili a rozhodli se, že do restaurace tedy pojedeme ve třech a všechno ostatní bude jako jindy. Nechtěli jsme také ani částečně měnit náš zaběhnutý výběr jídel, protože soljanku v restauraci Sibiř vařili famózně a místní sibiřská specialita byla také delikatesní. Tuhle restauraci s plyšovými závěsy, ozdobnými střapci a s oddělenými kójemi, jsme prostě milovali. Jen si to představte, tenkrát tam měli dokonce palmu i fíkus! Do restaurace jsme přijeli v dychtivém očekávání další hostiny. Když nám přinesli předkrm, bramborový salát se slanečkem „ivasi“, nalili nám vodku do kalíšků. Dito nás najednou začíná vybízet, abychom si šli umýt ruce na záchod. V té chvíli nás nic netrklo. Šli jsme si tedy mýt ruce, a tak nějak to vyšlo, že jsme se vrátili ke stolu až po Dimkovi. Trochu jsme to nechápali. Dimka se navíc do nás navážel, že jsme se zasekli. Na stole už stály talíře se soljankou. Rozhodli jsme se, jak radil profesor Preobraženský, že si nejprve dáme polévku. Připili jsme si „Stoličnou“, a tak nám hned nedošlo, že soljanka je samá sůl. Zahodili jsme lžíce a Ilgam pronesl: „Měli jsme pravdu, když jsme nechtěli porušovat tradici.“ Chtěl po mně vědět, jestli bude lepší zabít Dita hned, nebo až po jídle, pokud se to na talíři před námi dá ještě nazvat jídlem. Dito se chechtal, až mu slzy tekly proudem. Bavil se vesele na náš účet a vůbec z nás neměl obavy. Žádal nás pouze o jedno, abychom si vzpomněli, že ani jednou nehnul brvou, když jsme mu přesolili jeho jídlo my. Svou pomstu si načasoval speciálně na den, který byl pro nás mimořádný. Vždycky jsem tvrdil, že Dimka se chová jako opravdový kníže. Ukázalo se, že byl předem domluvený s číšníkem. Když ukojil svou touhu po pomstě do sytosti, zavolal ho a požádal o novou soljanku, abychom přece jenom měli z oběda to pravé potěšení. Připili jsme si na přátelství a přísahali jsme si, že budeme jeden druhému pomáhat a snášet s ním všechno dobré i zlé. V bourání tradic jsme pak pokračovali dál. Do restaurace jsme obyčejně přijížděli ve dvě hodiny, pořádně jsme se najedli a ve čtyři jsme zase odjížděli. Tentokrát jsme restauraci opustili až před zavírací dobou. Ilgam a já jsme tehdy neprobírali plány do budoucna, ale káli jsme se před Dimkou a obviňovali jsme se, jak jsme se k němu mohli chovat tak podle. Dimka byl spokojený. Dokonce za nás v restauraci zaplatil účet za celý večer. Jedním slovem – kníže z Imeretie.
28 říjen 2011
© Copyright: Oleg Sedyšev, 2012
Copyright Registrace №21202070535
k obsahu ↑